wtorek, 22 grudnia 2015

Piernik dojrzewający

Święta mają wiele swoich charakterystycznych zapachów i smaków ale te trzy pierwsze, które wymieniłabym zapytana w środku nocy to pomarańcz, przyprawa korzenna i choinka ,dlatego święta nie mogą się obejść m.in bez piernika. Do tej pory piekłam jedynie piernikowe ciasteczka i potem składałam je w choinki czy domki z piernika. Aby zobaczyć moje konstrukcje zapraszam na funpage. Poniższy przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Nie byłam do końca przekonana do całego ciasta a to dlatego, że odnosiłam wrażenie, że będzie suche, będzie rosło w buzi albo po prostu zabraknie mu finezji.
O jakże ja się myliłam!
Ten przepis sprawdził się doskonale. Kiedy dziś spróbowałam piernika przy okazji dekorowania nie mogłam uwierzyć, że to ciasto jest tak pyszne. Korzenne i grube a jednocześnie wilgotne i nie zapychające.
Rewelacja przez duże "r".


Składniki:
500 g miodu
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej

Miód, cukier i masło podgrzewać powoli doprowadzając do wrzenia. Mieszać do rozpuszczenia cukru. Zestawić z palnika do ostygnięcia.

Do miski nasypać mąki, przyprawy korzennej i soli. Wymieszać. Następnie dodać jajka, sodę rozpuszczoną w mleku i masę z miodu i masła. Wyrobić do połączenia składników.
Ciasto odstawić w emaliowanym garnku pod przykryciem do lodówki na 4-6 tygodni.

Ciasto rozwałkować na 4 blaty odpowiadające brytfance którą macie.
Blaty piec po ok. 15-20 min każdy w 170 stopniach.

Upieczone i przestudzone blaty przełożyć podgrzanymi powidłami lub dżemem. U mnie były to dwa słoiczki powideł i jeden słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ale można dać więcej nadzienia, ciasto będzie lepiej wyglądać po przekrojeniu)
Ciasto owinąć papierem, obciążyć równomiernie i odstawić do skruszenia.

Piernik pokroić na trzy części. Każdą z nich polać czekoladą.

Polewa czekoladowa twarda:

150 g czekolady
60 g masła

Masło roztopić w garnuszku następnie zestawić garnuszek z palnika i dodać posiekaną czekoladę nie mieszając.
Po dwóch minutach wymieszać masę do połączenia i odstawić do lekkiego zgęstnienia.
Czekolada jest gotowa do dekorowania.



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz