czwartek, 15 września 2016

Tort cytrynowo-malinowy


Tort powstał na urodziny kolegi a jego żona dała mi dwie wytyczne, które miałam wziąć pod uwagę. Tort niech będzie owocowy i bez alkoholu. Owocowy? Robi się! Zestawienie smaków które wam proponuję jest orzeźwiające i świetnie wyważa kwaśny smak cytryny i malin ze słodką bitą śmietaną. Polecam szczególnie na ciepłe dni!

JEDEN biszkopt (a należy upiec dwa) :

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 budyń śmietankowy

Krem cytrynowy:

3 cytryny
1 szklanka cukru
2 jajka
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek

Maliny:

pudełeczko świeżych malin
1/2 szklanki cukru
kilka listków mięty

Limonkowa bita śmietana:

0,75 litra śmietany 36%
cukier puder
skórka otarta z limonki
łyżka soku z limonki

Pokropka do nasączenia biszkoptów:
syrop z mango
woda

Dodatkowo:
1/2 mango pokrojonego w kosteczkę
0,75 litra śmietany kremówki do przybrania tortu
borówki amerykańskie
paczka wiórek kokosowych

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na puszystą pianę. Cały czas ubijając białka dosypywać stopniowo cukru po czym dodać pojedynczo żółtka czekając aż poprzednie wmiesza się w białka.
Do osobnego naczynia przesiać mąkę i budyń śmietankowy następnie wsypać do masy z jajek i wymieszać drewnianą łyżką.
Gotową masę wylać na tortownicę o średnicy 28 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.20 min.
Powtórzyć ten etap aby uzyskać dwa takie biszkopty.

Cytryny sparzyć, otrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Wszystkie składniki na cytrynowy krem (oprócz oleju) umieścić w garnuszku i podgrzewać cały czas mieszając rózgą kuchenną do momentu zgęstnienia masy. Dodać olej, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Maliny umieścić w garnuszku z cukrem i listkami mięty. Przesmażyć a następnie wyjąć listki mięty z sosu. Odstawić do ostygnięcia.

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukru pudru (wg. własnych preferencji) sok z limonki i część skórki z niej otartej.

Biszkopty przeciąć na pół, w ten sposób otrzymujemy 4 blaty.
Przekładamy je w następujący sposób.
Pokropka - krem cytrynowy- bita śmietana- biszkopt- pokropka - maliny- bita śmietana- mango - biszkopt- pokropka- krem cytrynowy- bita śmietana- biszkopt.

Kremówkę na przybranie ubijć na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Posmarować nią wierzch i boki tortu. Za pomocą szprycy udekorować górę tortu, boki obsypać wiórkami kokosowymi. Górę posypać borówkami amerykańskimi i startą skórką z limonki

1 komentarz: