poniedziałek, 18 maja 2015

Mocarne ciasto Popeye'a

Dlaczego? Ponieważ swojego zielonego koloru nie zawdzięcza barwnikowi a stuprocentowemu szpinakowi. Podanie takiego deseru wywołuje efekt "wow", ponieważ popularność tego zielonego ciasta dopiero rośnie w siłę.
Smak szpinaku jest niemal nie wyczuwalny, wypiek jest cytrynowy i to ten smak tutaj dominuje.



Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
ok 180 g świeżego szpinaku
skórka otarta z 1 i 1/2 cytryny
sok z 1 cytryny
łyżka syropu waniliowego
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia

Usunąć łodyżki ze szpinaku.
Do blendera wbić jajka i wsypać cukier. Zmiksować do uzyskania jasnej puszystej masy.
Cały czas miksując dodać olej po czym stopniowo dorzucać szpinak aby rozdrobnił się i połączył z masą.Dodać skórkę z cytryny, sok oraz syrop waniliowy.Przelać do miski.

W osobnym naczyniu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia po czym wymieszać z zieloną masą za pomocą łyżki.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto.
Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok 40 min do tzw. suchego patyczka.
Studzić najpierw w formie a potem na kratce.

Do przełożenia i dekoracji:
300ml śmietany kremówki
galaretka cytrynowa
cukier puder
dżem z czarnej porzeczki
pół grapefruita

Galaretkę rozpuścić szklance gorącej wody, przestudzić ale nie dopuścić do jej stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder wg własnych preferencji smakowych oraz galaretkę. Odłożyć do lodówki.
Ciasto powinno urosnąć z górką, ściąć je na płasko a nadmiar zostawić do pokruszenia na wierzchu.
Przekroić resztę na dwa równe blaty. Dolny, posmarować dżemem, na to nałożyć połowę bitej śmietany, przykryć drugim spodem. Posmarować go resztą śmietany, na to pokruszyć ciasto i posypać cząstkami grapefruita.
Smacznego :)

P.S - Macie może jakieś swoje popisowe wypieki?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz