Słońce sprawia, że ciągnie mnie do tropikalnych smaków a moim ulubionym jest ostatnio mango.
Przedstawiam wam przepis na delikatne, lekkie ciasto na biszkopcie.
Składniki:
4 jajka (osobno białka, osobno żółtka)
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 łyżek cukru
450g jogurtu kokosowego (ja użyłam kokosowo-migdałowego)
800g jogurtu naturalnego (gęstego)
100 ml likieru kokosowego
galaretka cytrynowa
2-3 łyżki żelatyny
jedno duże dojrzałe mango
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodawać pojedynczo żółtka dalej ubijając.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelać masę.
Piec przez ok. 40 min do tzw. suchego patyczka. w temperaturze 180 stopni.
Biszkopt przestudzić, przeciąć na dwa koła.
Rozpuścić żelatynę w 1/2 szklanki gorącej wody. Poczekać aż przestygnie.
Do miski przełożyć jogurt kokosowy i 200 g jogurtu naturalnego, dolać likieru i żelatyny. Wymieszać do połączenia składników.
Biszkopt nasączyć przestudzoną herbatą (lub likierem rozcieńczonym np. z mlekiem), na to wylać masę jogurtową, położyć drugi biszkopt, ponownie nasączyć.
Rozpuścić galaretkę w szklance wody. Po przestudzeniu wymieszać z resztą jogurtu naturalnego i wylać na biszkopt. Na wierzch położyć pokrojone w plasterki(lub kostkę jak u mnie) mango.
Odstawić do stężenia galaretki.
Ciasto sprawdzi się genialnie na gorące dni.
Smacznego!
Zapraszam do komentowania, dzielenia się pomysłami, zdjęciami :)
Brzmi smacznie, wygląda jeszcze lepiej ;)) I ej, Ylvis, serio??? Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń