Torcik nie jest za słodki dzięki limonce. Uważam, że jego "minimalistyczna" dekoracja i lekko zielonkawy kolor świetnie zapowiadają lekki biszkopt oraz delikatny krem.
Składniki na biszkopt:
5 jajek (osobno białka i żółtka)
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Miksować dalej stopniowo dosypując cukru a następnie dorzucać żółtka jedno po drugim. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy z jajek i wymieszać drewnianą łyżką. Spód okrągłej formy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem. Masę przelać do formy. Piec w temp. 180 stopni przez ok 50 min, do tzw. suchego patyczka. Gotowy biszkopt przestudzić, wyjąć z formy i przeciąć na dwa blaty.
Składniki na krem:
1 tabliczka białej czekolady
100 g mleka w proszku
300 ml śmietany kremówki 36 %
50 g rumu
250 g serka mascarpone
100 g cukru pudru
otarta skórka i sok z jednej limonki
Przygotowanie:
100 ml śmietany wlać do rondelka i podgrzać. Dosypać mleko w proszku i wymieszać do rozpuszczenia. Zestawić rondelek z palnika i dodać białą czekoladę, mieszać do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Dolać rum, wymieszać i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby masa stwardniała.
Uwaga! Mleko w proszku może pozostawić grudki ponieważ bardzo ciężko się rozpuszcza. Masę można przecedzić przez sitko przed wstawieniem do lodówki.
Po dokładnym schłodzeniu masę zmiksować tak aby mikser zostawiał w niej wyraźne ślady. Dolać soku z limonki i zmiksować. Dodać serka mascarpone i utrzeć masę. W osobnej misce ubić resztę śmietany kremówki , pod koniec ubijania dodając cukier puder. Wmieszać bitą śmietanę do kremu i dodać otartą skórkę.
Biszkopt nasączyć alkoholem rozcieńczonym z wodą w proporcjach 1:1. Posmarować spód warstwą kremu, położyć wierzchni blat, powtórzyć czynności. Obłożyć kremem również boki.
Do dekoracji użyłam zielonych bez które znalazłam w Auchan. Można je tam kupić na wagę.
Myślę jednak, że klasyczne, białe również będą świetnie się prezentować.
Goście zjedli tort ze smakiem, mam nadzieję, że wam również przypadnie do gustu :)
Składniki na biszkopt:
5 jajek (osobno białka i żółtka)
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Miksować dalej stopniowo dosypując cukru a następnie dorzucać żółtka jedno po drugim. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy z jajek i wymieszać drewnianą łyżką. Spód okrągłej formy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem. Masę przelać do formy. Piec w temp. 180 stopni przez ok 50 min, do tzw. suchego patyczka. Gotowy biszkopt przestudzić, wyjąć z formy i przeciąć na dwa blaty.
Składniki na krem:
1 tabliczka białej czekolady
100 g mleka w proszku
300 ml śmietany kremówki 36 %
50 g rumu
250 g serka mascarpone
100 g cukru pudru
otarta skórka i sok z jednej limonki
Przygotowanie:
100 ml śmietany wlać do rondelka i podgrzać. Dosypać mleko w proszku i wymieszać do rozpuszczenia. Zestawić rondelek z palnika i dodać białą czekoladę, mieszać do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Dolać rum, wymieszać i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby masa stwardniała.
Uwaga! Mleko w proszku może pozostawić grudki ponieważ bardzo ciężko się rozpuszcza. Masę można przecedzić przez sitko przed wstawieniem do lodówki.
Po dokładnym schłodzeniu masę zmiksować tak aby mikser zostawiał w niej wyraźne ślady. Dolać soku z limonki i zmiksować. Dodać serka mascarpone i utrzeć masę. W osobnej misce ubić resztę śmietany kremówki , pod koniec ubijania dodając cukier puder. Wmieszać bitą śmietanę do kremu i dodać otartą skórkę.
Biszkopt nasączyć alkoholem rozcieńczonym z wodą w proporcjach 1:1. Posmarować spód warstwą kremu, położyć wierzchni blat, powtórzyć czynności. Obłożyć kremem również boki.
Do dekoracji użyłam zielonych bez które znalazłam w Auchan. Można je tam kupić na wagę.
Myślę jednak, że klasyczne, białe również będą świetnie się prezentować.
Goście zjedli tort ze smakiem, mam nadzieję, że wam również przypadnie do gustu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz