Nie rozwodząc się dłużej nad niepodważalną pysznością zwieńczoną bitą śmietaną przechodzimy do "produkcji".
Składniki:
Kruchy spód:
250 g maślanych ciastek ( u mnie herbatniki)
120 g masła
łyżeczka cynamonu
I warstwa:
700 g kwaśnych jabłek ( waga po obraniu)
40 g masła
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
II warstwa:
350 g sera *
1 jajko
1 żółtko
100 ml śmietany kremówki
1 łyżka budyniu śmietankowego
1/3 szklanki cukru
III warstwa:
500 ml śmietany kremówki
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
puszka masy kajmakowej
Przygotowanie:
Ciastka pokruszyć w malakserze, dodać do nich roztopione masło i wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę wysmarowaną masłem wyłożyć ciastkami dociskając masę łyżką. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 min.
W garnuszku roztopić masło i dodać obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Dodać resztę składników i podsmażać jabłka do momentu aż staną się miękkie.
Podpieczony spód posmarować warstwą kajmaku. Aby łatwiej się smarowało można go trochę podgrzać w kąpieli wodnej wtedy zmieni konsystencję na płynną.
Na kajmak wyłożyć przestudzone jabłka
W misce umieścić ser i jajka. Wymieszać mikserem. Następnie dodać śmietanę. Po zmiksowaniu dosypać resztę składników do masy serowej i ponownie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na jabłka i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 45.
Po wyjęciu przestudzić ciasto.
Śmietanę umieścić w misce i ubić. Pod koniec ubijania dodać cukru pudru. Bitą śmietanę wyłożyć na ciasto. Dodatkowo można polać je kajmakiem.
Smacznego!
Wygląda apetycznie,ale ja nie specjalnie przepadam za ciastami z owocami :/
OdpowiedzUsuńzajebisty talerzyk
OdpowiedzUsuń