sobota, 26 września 2015

Sernik z jabłkami lub jabłecznik z serem

Kombinacja najbardziej tradycyjnych ciast. Ja sama wychowałam się na babcinym jabłeczniku, serniku i karpatce. Lekkie, nie zasładzające ciasto z jednym z moich ulubionych składników- kajmakiem.
Nie rozwodząc się dłużej nad niepodważalną pysznością zwieńczoną bitą śmietaną przechodzimy do "produkcji".




Składniki:

Kruchy spód:

250 g maślanych ciastek ( u mnie herbatniki)
120 g masła
łyżeczka cynamonu

I warstwa:

700 g kwaśnych jabłek ( waga po obraniu)
40 g masła
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli

II warstwa:

350 g sera *
1 jajko
1 żółtko
100 ml śmietany kremówki
1 łyżka budyniu śmietankowego
1/3 szklanki cukru

III warstwa:

500 ml śmietany kremówki
cukier puder do smaku

Dodatkowo:

puszka masy kajmakowej

Przygotowanie:

Ciastka pokruszyć w malakserze, dodać do nich roztopione masło i wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę wysmarowaną masłem wyłożyć ciastkami dociskając masę łyżką. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 min.

W garnuszku roztopić masło i dodać obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Dodać resztę składników i podsmażać jabłka do momentu aż staną się miękkie.

Podpieczony spód posmarować warstwą kajmaku. Aby łatwiej się smarowało można go trochę podgrzać w kąpieli wodnej wtedy zmieni konsystencję na płynną.

Na kajmak wyłożyć przestudzone jabłka

W misce umieścić ser i jajka. Wymieszać mikserem. Następnie dodać śmietanę. Po zmiksowaniu dosypać resztę składników do masy serowej i ponownie wymieszać.

Masę serową wyłożyć na jabłka i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 45.
Po wyjęciu przestudzić ciasto.

Śmietanę umieścić w misce i ubić. Pod koniec ubijania dodać cukru pudru. Bitą śmietanę wyłożyć na ciasto. Dodatkowo można polać je kajmakiem.


Smacznego!

Oryginalny przepis jest stąd przy czym jest na tortownicę o średnicy 20 cm.


2 komentarze: