niedziela, 13 marca 2016

Bezy z puddingiem czekoladowym i owocami

Beza jest moim ulubieńcem. Nie jestem w stanie określić co najbardziej w niej kocham ale jedno jej trzeba przyznać. Bez względu na nasze zdolności "plastyczne" zawsze wyjdzie elegancko ;)
Początkowo nosiłam się z zamiarem wykonania bezy wegańskiej jednak zajęłoby to więcej czasu a ja chciałam coś dziś zaserwować na deser. Kiedy postawiłam talerzyk przed siostrą od razu zauważyłam na jej twarzy zdziwienie i może nawet zachwyt. Ja się zachwycam.
Przepis bez glutenu i bez laktozy.

Dla osób które jeszcze nigdy nie używały nasion chia.
Nie ma się czego bać i koniecznie trzeba zacząć. Chia czyli inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej mają wiele prozdrowotnych właściwości np. duża zawartość kwasów omega-3 , przeciwutleniaczy i dobrych białek. Dodane do koktailu zaspokoją apetyt na długo nie wywołując uczucia przejedzenia.
Użycie jest bardzo proste. Można dodawać ją do sałatek, kanapek itd. Aby dodać ją do płynnych rzeczy należy ją namoczyć. Np. aby wykonać koktail wystarczy namaczać ją przez 15 min.


Składniki na 6 bez:

4 białka z dużych jaj
250 g drobnego cukru
paczka mrożonych owoców ( w sezonie mogą być świeże nawet bez obróbki termicznej)
3 łyżki nasion chia
250 ml mleka kokosowego( z kartonu)
4 łyżki kakao


Przygotowanie:

Dzień wcześniej zalać nasiona chia mlekiem i odstawić do namoczenia na całą noc.

Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach. Podczas ubijania do piany można dosypać szczyptę soli aby lepiej się trzymała. Kiedy piana już będzie ubita cały czas miksując dodawać bardzo powoli cukier.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier przełożyć ubitą pianę w porcjach zachowując odstęp ponieważ bezy jeszcze urosną. Wstawić bezy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 5 min a potem zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 80 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki pozostawiając bezy w środku do ostygnięcia.

Do garnuszka przełożyć mrożone owoce. Dodać 2 łyżki cukru (ilość zależna od preferencji smakowych) i podgrzewać do odparowania znacznej ilości wody.

Namoczoną chię wymieszać z kakaem i cukrem do smaku. Jeżeli wolicie bardziej jednolitą konsystencję można zblenderować pudding..

Tuż przed podaniem na bezę wylewamy dwie łyżki puddingu i dwie łyżki owoców.

Gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz